z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


„Ach dawno to już było- pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu” – warsztaty kulinarne

18/05/2015, dodał: Magda Polańska czytano: 3790 razy
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka już po raz drugi zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych, potraw z lokalnych ziół oraz potraw kuchni nowoczesnej.

Szkolenie przeprowadzono 7 maja b.r. w remizie OSP w Olszówce w ramach realizacji zadania publicznego pn. „Ach dawno to już było - pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu”. Uczestniczyli w nim zaproszeni przez organizatorów goście oraz mieszkańcy Olszówki, którzy chcieli dowiedzieć się jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków oraz jak przygotować nietypowe potrawy kuchni współczesnej.

Moderatorkami spotkania były olszowskie gospodynie: Genowefa Fudro i Maria Nawara. Pierwszym etapem warsztatów był pokaz wyrobu tradycyjnego chleba i jego wypiek prowadzony przez Genowefę Fudro. W kolejnym etapie Maria Nawara zaprezentowała uczestnikom jak w łatwy i sprawny sposób wypatroszyć kaczkę, zrobić do niej nadzienie oraz w jaki sposób tak przygotowaną potrawę poddać gotowaniu.

Po szkoleniu kulinarnym wszyscy  obecni na spotkaniu mogli skosztować potraw przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń. Na stole znalazły się między innymi:

  • chleb pieczony metodą tradycyjną
  • kaczka faszerowana
  • kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną podawane na ciepło
  • pierogi ze szpinakiem
  • pierogi pieczone z mięsem, pieczarkami i serem
  • rolada ze szpinakiem, łososiem i serem
  • sałatka z makaronem ryżowym
  • sałatka z makaronem tortellini
  • jajka faszerowane
  • pieczarki nadziewane opiekane w bułce tartej
  • pasta z sera białego i tuńczyka
  • ser owczy
  • deser kokosowy z polewą truskawkową
  • ciasto z jabłkami
  • szarlotka
  • ciasto drożdżowe z nadzieniem kakaowym
  • rogaliki drożdżowe z dżemem
  • ciasto z borówkami
  • tort z masą kawową i kokosową
  • dżem z czarnego bzu
  • miód
  • napój z miodu, mięty i cytryny.

Niektóre z serwowanych przez olszowskie gospodynie potraw przypomniały uczestnikom spotkania smaki ich dzieciństwa.

Kinga Kaciczak