„Ach dawno to już było- pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu” – warsztaty kulinarne
Szkolenie przeprowadzono 7 maja b.r. w remizie OSP w Olszówce w ramach realizacji zadania publicznego pn. „Ach dawno to już było - pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu”. Uczestniczyli w nim zaproszeni przez organizatorów goście oraz mieszkańcy Olszówki, którzy chcieli dowiedzieć się jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków oraz jak przygotować nietypowe potrawy kuchni współczesnej.
Moderatorkami spotkania były olszowskie gospodynie: Genowefa Fudro i Maria Nawara. Pierwszym etapem warsztatów był pokaz wyrobu tradycyjnego chleba i jego wypiek prowadzony przez Genowefę Fudro. W kolejnym etapie Maria Nawara zaprezentowała uczestnikom jak w łatwy i sprawny sposób wypatroszyć kaczkę, zrobić do niej nadzienie oraz w jaki sposób tak przygotowaną potrawę poddać gotowaniu.
Po szkoleniu kulinarnym wszyscy obecni na spotkaniu mogli skosztować potraw przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń. Na stole znalazły się między innymi:
- chleb pieczony metodą tradycyjną
- kaczka faszerowana
- kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną podawane na ciepło
- pierogi ze szpinakiem
- pierogi pieczone z mięsem, pieczarkami i serem
- rolada ze szpinakiem, łososiem i serem
- sałatka z makaronem ryżowym
- sałatka z makaronem tortellini
- jajka faszerowane
- pieczarki nadziewane opiekane w bułce tartej
- pasta z sera białego i tuńczyka
- ser owczy
- deser kokosowy z polewą truskawkową
- ciasto z jabłkami
- szarlotka
- ciasto drożdżowe z nadzieniem kakaowym
- rogaliki drożdżowe z dżemem
- ciasto z borówkami
- tort z masą kawową i kokosową
- dżem z czarnego bzu
- miód
- napój z miodu, mięty i cytryny.
Niektóre z serwowanych przez olszowskie gospodynie potraw przypomniały uczestnikom spotkania smaki ich dzieciństwa.
Kinga Kaciczak