„Smakowity” udział Paradnych Gosposi w jubileuszu TVP Kraków
W ramach jubileuszu odbył się również „III Konkurs Małopolskich Potraw i Wyrobów Regionalnych”. Zgłoszono do niego 60 potraw z różnych zakątków województwa małopolskiego, w tym zupę szczawiową, pierogi z kiszką, kapustę z fasolą i krupami przygotowane przez kasinczańskie gospodynie. Dodatkowo panie z Kasinki Małej częstowały kiszonymi ogórkami, chlebem ze smalcem, polewką z suszu owocowego, ciastami i ciasteczkami.
Nasze stoisko cieszyło się cały dzień dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających gości – z radością wspominają Paradne Gosposie. Smakosze regionalnych potraw kilkakrotnie podchodzili degustować wybrane potrawy. Reporterce TVP podczas wywiadu opowiadałyśmy właśnie o tradycji naszych potraw, starodawnych recepturach z zastosowaniem zbieranych w okolicy ziół.
Obok stoiska Gminy Mszana Dolna przygrywało trio akordeonistów z udziałem Mariana Filipiaka z Zagródca, co zachęciło gości do integracyjnych tańców z udziałem różnych grup regionalnych.
Nasze stoisko odwiedził m. in. dyr. TVP Kraków Piotr Legutko i Przewodniczący Gmin i Powiatów Małopolskich Kazimierz Barczyk, który w kronice Stowarzyszenia podziękował za „smakowity” udział w jubileuszu i życzył dalszych sukcesów w promowaniu tradycji zagórzańskich - dodają Kasinczanki.
W ciągu dnia można było zwiedzić gmach TVP z nowoczesnym studio, spotkać znajomych redaktorów telewizji regionalnej i oglądać stoiska wystawiennicze innych gmin. Na zakończenie uroczystości przed budynkiem TVP odbyła się degustacja tortu jubileuszowego i wręczenie nagród. Główną nagrodę – telewizor - otrzymał wypiek: orzeszki zawilskie – słodkie ciasteczka z nadzieniem nugatowym.
Promocja naszej gminy w stolicy Małopolski, dzięki różnorodności smacznych potraw regionalnych, została niewątpliwie zauważona – podkreślają gospodynie z Kasinki Małej.
Aleksandra Kania
fot. Andrzej Cież