z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Zdrowo i owocowo w lubomierskiej jedynce!

22/11/2013, dodał: Maciej Liberda czytano: 2784 razy

20 listopada 2013r. uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 1 w Lubomierzu mogli się przekonać, że zdrowe jedzenie - zamiast chipsów czy batonów - jest możliwe i naprawdę smaczne.

A wszystko to za sprawą wizyty Pana Michała Henzla – Wiceprezesa Zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, który w ramach działań szkoły na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa uczniów przeprowadził pierwsze ze spotkań w ramach cyklu warsztatów kulinarnych.


Złe odżywianie wśród dzieci staje się coraz poważniejszym problemem zarówno dla rodziców jak i nauczycieli, dlatego celem tego spotkania było zachęcenie uczniów do zdrowego jedzenia – mówi o spotkaniu Jadwiga Baran - Stożek – Dyrektor szkoły.


Uczniowie klasy III i IV ubrani w fartuchy zgromadzili się na jadalni. Na początku wysłuchali tego, jak wygląda praca kucharza oraz o czym musi on pamiętać przygotowując różne potrawy. Potem nastąpiła praktyczna część spotkania. Z pomocą Pana Michała uczniowie obierali i kroili owoce oraz warzywa robiąc z nich naturalne soki bez konserwantów, które potem degustowali. Dowiedzieli się również, jak można zrobić pyszną sałatkę, bogatą w wartościowe składniki odżywcze.


Cieszy nas fakt, że coraz większy nacisk kładzie się na zdrowe odżywianie, a dzieci chętnie wracają do czasów, gdy ich dziadkowie korzystali z owoców i warzyw wyhodowanych przez siebie w przydomowych ogródkach. Mamy nadzieję, że ta lekcja zdrowego gotowania uświadomiła uczniom, że wysokowartościowe posiłki mają duży wpływ na ich prawidłowy rozwój – podkreśla Pani Dyrektor.



red. Natalia Kuziel
 

zdjęcia