Gospodynie z Olszówki w drugim etapie V edycji „Bitwy Regionów”
Do tego etapu zakwalifikowało się 10 Kół Gospodyń Wiejskich, które wyłonione zostały spośród 75 kół z terenu Województwa Małopolskiego zgłoszonych do konkursu. Olszowskie gospodynie do zmagań konkursowych przygotowały tradycyjne „moskole” z masłem czosnkowym.
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa; drugi – przygotowanie i prezentacja potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich przechodzi do finału. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Na zwycięzców półfinałów i finałów czekają atrakcyjne nagrody, a najlepsze Koło zostanie uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs organizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kinga Kaciczak