Nauka poprzez doświadczenie
Tam zapoznali się z historią zakładu mięsnego, którą w ciekawy sposób zaprezentował im właściciel. Poznali również proces produkcyjny – od dostarczenia mięsa na zakład, poprzez rozbiórkę, przygotowanie wędlin, aż po wędzenie. Wszyscy mogli skosztować gotowych wyrobów. Uczestnicy tej ciekawej lekcji poznali środowisko pracy i zapoznali się z nowymi urządzeniami (nazwy niektórych z nich są nieco „ekscentryczne”: młynek koloidalny, skórowaczka, maszyna do nadziewania kiełbas, mieszadło). Wśród wielu zadanych pytań o charakter pracy, płace, awans zawodowy – pojawiło się również to zasadnicze – jaką szkołę trzeba skończyć, aby zacząć pracować, a tym samym zarabiać własne pieniądze? To ważne pytanie często pojawia się w głowach młodych ludzi, którzy już niebawem staną przed ważną decyzją wyboru i planowania własnej ścieżki edukacyjno – zawodowej.
Odpowiedzią na to pytanie jest niewątpliwie współpraca nawiązana przez nasza szkołę z lokalnymi przedsiębiorcami i możliwość odbywania właśnie takich wycieczek – podkreśla szkolny doradca zawodowy. Nauka poprzez doświadczenie to jeden z najlepszych sposobów na poznanie swoich możliwości i odkrycia drzemiących talentów.
Składamy serdeczne podziękowania Panu Skolarusowi za umożliwienie przeprowadzenia wycieczki oraz pracownikom odwiedzonego zakładu za okazaną gościnność, smaczny poczęstunek i bardzo miłą atmosferę – dodaje nauczycielka.
Jadwiga Borowiecka
Doradca zawodowy