z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Jak smakuje Beskid Wyspowy?

27/08/2012, dodał: Magda Polańska czytano: 1767 razy

18 sierpnia 2012r. w Szczyrzycu odbył się pierwszy Festiwal kulinarny pt. „Smaki Beskidu Wyspowego”. Został on zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”, przy współorganizacji Lokalnych Gryp Działania: Stowarzyszenie „Piękna Ziemia Gorczańska” i Stowarzyszenie „Przyjazna Dolina Raby”.

Festiwal organizowany był w ramach projektu współpracy tych trzech LGD pt. „Beskid Wyspowy i Gorce, miejsca szczególnie inspirujące”, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER - działanie 421 "Wdrażanie projektów współpracy" w ramach PROW 2007-2013.

Główną atrakcją festiwalu była możliwość degustacji potraw pochodzących z terenu Beskidu Wyspowego i Gorców przygotowanych m. in. przez Koła Gospodyń Wiejskich z Zawadki, Krasnych Lasocic, Łukowicy, Sadku – Kostrzy, Słopnic, Pisarzowej, „Gosposi spod Gorca”, Olszówki, Spytkowic i Grabi.
Myślą przewodnią i głównym celem całej imprezy był konkurs kulinarny, w którym udział wzięły gospodynie z terenu powiatu limanowskiego (teren LGD Przyjazna Ziemia Limanowska oraz Piękna Ziemia Gorczańska), jak też nowotarskiego (teren LGD Przyjazna Dolina Raby). Po uroczystym otwarciu festiwalu przez władze Gminy Jodłownik i LGD z Limanowej jury pod przewodnictwem Sylwestra Lisa (Szefa Kuchni Kompleksu Bukowina****) przystąpiło do oceny ponad 130 potraw zgłoszonych w 10 kategoriach tj. nalewek, serów świeżych i krótko dojrzewających, w tym serów twarogowych, serów wędzonych, moskoli, kłaczy z serem, ciasta z owocami, kycioków kontra siercioków, przekąsek z miodem, tradycyjny chleb ze smalcem, przaśna kwaśnica.
I tak niezwyciężone okazały się gospodynie z naszego terenu, które aż w sześciu kategoriach kategoriach zajęły I miejsca tj. kwaśnica, nalewki, moskole, ciasto z owocami, przekąska z miodem i sery wędzone.
Impreza była okazją do zaprezentowania dorobku kulinarnego i kulturalnego obszaru trzech LGD – partnerów projektu współpracy.


Ewa Michura