z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Wygrał gulasz z baraniny i bundz z zalewy ziołowej

06/08/2021, dodał: Magda Polańska czytano: 5790 razy
5 sierpnia 2021 roku w Restauracji Wczasowa w Kasince Małej odbył się powiatowy etap konkursu „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne”. Wyłoniono najlepsze danie kulinarne i produkt lokalny.

W kategorii danie kulinarne I miejsce za gulasz z mięsa baraniego z kapustą otrzymało KGW Olszówka, II miejsce trafiło do KGW Śwarne Babki z Łętowego za słynną już w regionie korpielankę; III miejscem nagrodzono krupy ze śliwkami przygotowane przez KG Paradne Gosposie z Kasinki Małej. W tej kategorii przyznano również szczególne wyróżnienie dla KGW Zagórzanki z Kasiny Wielkiej za pierogi z marchewką i czosnkiem niedźwiedzim.

W kategorii produkt lokalny I miejscem nagrodzono Janinę Kochniarczyk z Łętowego za bundz z zalewy ziołowej, II - przyznano Danucie Hudomięt z Poręby Wielkiej za bundz z czosnkiem niedźwiedzim, a III -Monice Kubik z Mszany Górnej za ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim. Wyróżnienie za korbacze trafiło do Janiny Węgrzyn z Łostówki.

Organizatorem konkursu był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, a koordynatorem etapu powiatowego - Leszek Leśnik, Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej.

Dania i produkty lokalnej kuchni oceniała komisja konkursowa w składzie: Jacenty Musiał - Przewodniczący, Stanisław Andrzej Dudzik i Magdalena Polańska.

Trzeba podkreślić, że wszystkie zgłoszone do konkursu potrawy i produkty lokalne przygotowane były na najwyższym poziomie, z zachowaniem dziedzictwa regionu oraz sztuki kulinarnej. Smakowały wyśmienicie, a o przyznaniu poszczególnych miejsc zadecydowały niewielkie różnice w punktacji - podkreślił Przewodniczący jury odczytując protokół.

Jestem pełen uznania i podziwu dla pięknie przygotowanych stoisk, ich przemyślanego wystroju oraz ogólnej prezentacji KGW - dodał Kierownik Leszek Leśnik. To piękne, że tak dbacie o pielęgnowanie tradycji i kultury regionu.

KGW Olszówka i Janina Kochniarczyk będą reprezentować Powiat Limanowski w etapie wojewódzkim konkursu.

                                                                                                                                                 Marzena Szczypka