Zagórzańskie potrawy bohaterkami telewizyjnego reportażu
09/12/2021, dodał: Magda Polańska czytano: 4803 razy

Tych, którzy nie obejrzeli w telewizji Śwarnych Babek z Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem oraz Kapeli rodziny Kościelniaków z Olszówki, działającej w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom,
zapraszamy do obejrzenia reportażu: (pobierz).
Oprócz wyżej wymienionych jego bohaterkami były cztery zagórzańskie potrawy: sapka, zagórzańska zupa z korpieli na mleku, razowy kołoc na słono i pierogi z suszonymi śliwkami.
Dopełnieniem są bajeczne plenery Zagórzańskich Dziedzin.
Film powstał we współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach; zrealizowała go ekipa z TVP 3 Kraków.
Magda Polańska