Zagórzańskie rolniczki uczyły się od praktyków
Zagórzanki poznały działanie takiego ośrodka od przysłowiowej „kuchni”, dowiedziały się o możliwościach współpracy z rolnikami i producentami rolnymi, poznały zadania jakie realizuje powstała tam spółdzielnia, zobaczyły jak funkcjonuje sprzedaż wyrobów przez nią wyprodukowanych oraz produktów dostarczanych przez okolicznych rolników. Zapoznały się również z bardzo ciekawą inicjatywą Klubu zakupowego Kooperatywa Lanckorońska KoKoszyk i dowiedziały się jakie plusy i minusy mają różne rozwiązania formalno – prawne, techniczne i technologiczne w inkubatorze oraz spółdzielni. Warto tutaj podkreślić, że rolnicy z Gminy Mszana Dolna skorzystali z doświadczeń polskich pionierów. Inkubator w Zakrzowie jest bowiem pierwszym tego typu obiektem w Polsce. Najważniejszą jego częścią jest kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Pozwala to na prowadzenie działalności produkcyjnej, usługowej oraz szkoleniowo - doradczej z zakresu przetwórstwa rolno- spożywczego i gastronomii. Lokalni rolnicy, małe firmy i osoby oraz organizacje zainteresowane tego typu działalnością mogą skorzystać z inkubatora wynajmując pomieszczenia i wyposażenie kuchni oraz chłodnię w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów. Organizacja pracy jak również spotkania dotyczące wykorzystania potencjału inkubatora odbywają się pod nadzorem wyszkolonego w tym celu personelu.
Wizyta zagórzańskich producentów rolnych w Zakrzowie zorganizowana została przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach w ramach działań podejmowanych przy kreacji marki Gminy Mszana Dolna.
Magda Polańska