Od kwiatowego koszyka do miodu słoika
Pogoda dopisała, więc w pięknej słonecznej scenerii poznali życie pszczół „od środka”. Zwiedzili pasiekę, zobaczyli na własne oczy, jak powstaje miód. Gospodarze w bardzo ciekawy i przystępny sposób opowiedzieli o życiu pszczół, o pracy pszczelarza i opiece nad pasieką, o tym, skąd się bierze wosk, nektar, pyłek kwiatowy. Dzieci przeszły ścieżką edukacyjną i poznały rośliny miododajne, które rosną w pasiece; mogły skosztować słodkich malin, winogron czy poziomek. Poznały różne rodzaje miodów i ich właściwości odżywcze oraz walory zdrowotne.
Uczestnicy plenerowej lekcji obejrzeli przyrządy służące do pozyskiwania miodu, mieli okazję poznać sposoby wytwarzania różnych produktów pszczelich. Wielkie zainteresowanie wzbudziła prezentacja ula i opowieść Pana Wojtka o pszczelej rodzinie. Pani Barbara przypomniała także uczestnikom o różnych zachowaniach proekologicznych, które służą naszemu zdrowiu i ochronie przyrody. Na zakończenie programu odbył się konkurs, podczas którego uczniowie mogli pochwalić się wiedzą zdobytą podczas warsztatów i otrzymać nagrody.
Dzięki gościnności właścicieli uczestnicy warsztatów mieli możliwość degustacji miodu wyprodukowanego przez pszczoły z tej pasieki – z podpłomykami świeżo upieczonymi przez Panią Barbarę smakował wyśmienicie. Na koniec spotkania wszyscy zostali obdarowani słoiczkami tego złotego, pysznego i zdrowego skarbu natury.
Dzieci wróciły zadowolone i bogatsze o nowe wiadomości – podkreślają kasinczańscy nauczyciele. Dzięki zajęciom wzrosła ich świadomość na temat ważnej roli pszczół, bo przecież te pożyteczne owady zapylają trzy czwarte roślin stanowiących nasze pożywienie. Gorąco dziękujemy za poświęcony czas i wspaniałą lekcję poglądową.
Dorota Borowiec