z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Od kwiatowego koszyka do miodu słoika

07/09/2020, dodał: Magda Polańska czytano: 3432 razy
W piątek, 4 września 2020 r., uczniowie kl. IV i V Szkoły Podstawowej nr 3 w Kasince Małej udali się do pasieki „Bartek” Państwa Wojciecha i Barbary Łojasów, gdzie wzięli udział w warsztatach plenerowych „Od kwiatowego koszyka do miodu słoika”.

Pogoda dopisała, więc w pięknej słonecznej scenerii poznali życie pszczół „od środka”. Zwiedzili pasiekę, zobaczyli na własne oczy, jak powstaje miód. Gospodarze w bardzo ciekawy i przystępny sposób opowiedzieli o życiu pszczół, o pracy pszczelarza i opiece nad pasieką, o tym, skąd się bierze wosk, nektar, pyłek kwiatowy. Dzieci przeszły ścieżką edukacyjną i poznały rośliny miododajne, które rosną w pasiece; mogły skosztować słodkich malin, winogron czy poziomek. Poznały różne rodzaje miodów i ich właściwości odżywcze oraz  walory zdrowotne.

Uczestnicy plenerowej lekcji obejrzeli przyrządy służące do pozyskiwania miodu, mieli okazję poznać sposoby wytwarzania różnych produktów pszczelich. Wielkie zainteresowanie wzbudziła prezentacja ula i opowieść Pana Wojtka o pszczelej rodzinie. Pani Barbara przypomniała także uczestnikom o różnych zachowaniach proekologicznych, które służą naszemu zdrowiu i ochronie przyrody. Na zakończenie programu odbył się konkurs, podczas którego uczniowie mogli pochwalić się wiedzą zdobytą podczas warsztatów i otrzymać nagrody.

Dzięki gościnności właścicieli uczestnicy warsztatów mieli możliwość degustacji miodu wyprodukowanego przez pszczoły z tej pasieki – z podpłomykami świeżo upieczonymi przez Panią Barbarę smakował wyśmienicie. Na koniec spotkania wszyscy zostali obdarowani słoiczkami tego złotego, pysznego i zdrowego skarbu natury.

Dzieci wróciły zadowolone i bogatsze o nowe wiadomości – podkreślają kasinczańscy nauczyciele. Dzięki zajęciom wzrosła ich świadomość na temat ważnej roli pszczół, bo przecież te pożyteczne owady zapylają trzy czwarte roślin stanowiących nasze pożywienie. Gorąco dziękujemy za poświęcony czas i wspaniałą lekcję poglądową.

Dorota Borowiec