Zagórzanie w telewizji!
Cztery zagórzańskie potrawy – sapka, zupa z korpieli na mleku, razowy kołoc na słono i pierogi z suszonymi śliwkami stały się przykładem funkcjonowania innowacyjnych form funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i produktu lokalnego w działaniach kół gospodyń wiejskich.
Pod koniec października w nagraniu reportażu wzięły udział „dziedzinne” stowarzyszenia: Śwarne Baki z KGW Łętowe oraz kapela rodziny Kościelniaków z Olszówki działająca w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki. Studio nagrań zorganizowano w gościnnych progach Moniki i Józefa Kościelniaków.
Tych, którym nie uda się obejrzeć dokumentu w czwartek, zapraszamy do obejrzenia jego powtórki, 3 grudnia o godz. 8.10 i 20.15 – zachęcają kreatorzy Zagórzańskich Dziedzin.
Operacja „Innowacyjne formy funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności - Produkt lokalny w działaniach kół gospodyń wiejskich” realizowana jest przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Reportaż wykonał zespół TVP 3 Kraków.