Zagórzańskie potrawy wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych!
Od dzisiaj zagórzańska zupa z korpieli na mleku (link), pierogi z suszonymi śliwkami (link), kluski rozgarnywane zwane sapką (link) oraz kołacz razowy na słono (link) smakują jeszcze lepiej!
Powody do uczczenia tego dnia w sposób szczególny mają Śwarne Babki z KGW Łętowe, które wnioskowały o ten zaszczytny certyfikat. Wszystkie działania zmierzające do szczęśliwego finału prowadziły w ramach inicjatyw podejmowanych przy budowie marki lokalnej Zagórzańskie Dziedziny, przy współpracy z partnerami tej marki lokalnej oraz Olgą Gałek z Fundacji Miejsc i ludzi Aktywnych MiLA. Na realizację zadania, w ramach którego wnioskowały o wpis zagórzańskich potraw na Listę Produktów Tradycyjnych, łętowianki pozyskały grant z Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Sądecki.
Aby jednak produkty mogły zostać uznane za tradycyjne i znaleźć się na tej zaszczytnej liście trzeba było przejść długi proces ich badań etnograficznych i kwerendy merytorycznej oraz ich dokładnego, wręcz drobiazgowego opisu (pomocy w tym zakresie udzielili nam pracownicy Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce – Zdroju), a potem weryfikacji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego – informują Śwarne Babki. Dużym przeżyciem dla nas była „obrona” tych potraw przed 12 – osobową Radą powołaną przez Marszałka; zasiadają w niej bowiem sami specjaliści. Optymizmem napawał nas fakt pochwały, jakiej nam i naszym produktom udzielili przedstawiciele Rady, w tym Inspektor ds. jakości produktu. Z niecierpliwością oczekiwałyśmy na wyniki powtórnej weryfikacji naszych wniosków w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspominają łętowianki.
To prawdziwie dziedzinna chwila! Rozkoszujmy się nią jak najdłużej! A tym, którzy chcieliby rozkoszować się smakiem naszych dzisiejszych bohaterek – certyfikowanych potraw – zapraszamy na warsztaty z ich przygotowania (poz. 38 - link).
Śwarne Babki nie tylko nauczą Was jak je robić, ale też podejmą z prawdziwą, zagórzańską gościnnością! – zachęcają kreatorzy Zagórzańskich Dziedzin. KGW Łętowe – jesteśmy z Was dumni! – dodają Zagórzanie.
Śwarne Babki z KGW Łętowe przygotowujące cztery tradycyjne, zagórzańskie potrawy, wzięły udział w nagraniu spotu reklamującego te dania, którego autorami są Małgorzata i Jacek Flig ze Stowarzyszenia Filmowego – Wyspy Kultury (link). Były również bohaterkami reportażu „Produkt lokalny w działaniach kół gospodyń wiejskich” (link)
wyemitowanego w TVP 3 Kraków. Zaproszenie do udziału w tym odcinku otrzymały od Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Potrawy, które właśnie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, były wielokrotnie nagradzane podczas różnych konkursów, a „Zagórzańska zupa z korpieli na mleku” urosła już w regionie do rangi kultowej.
Magda Polańska